Cranio Reflex Plus

Cranio Reflex Plus


Reflexologische Cranio Sacraal behandeling is een voetreflexbehandeling waarbij zeer specifiek op de relatie schedel en sacrum gewerkt wordt en het circuleren van de hersen- en  ruggenmergvloeistoffen. Als voetreflextherapeut beïnvloed ik het cranio sacrale ritme via de voeten.

Cranio sacraal therapie is een effectieve therapie waarbij met overwegende zachte technieken meer mobiliteit en ontspanning in het lichaam wordt gecreëerd. Niet alleen de klachten, maar ook de mogelijke oorzaken worden mee behandeld.


Rondom het centraal zenuwstelsel, van hersenen tot sacrum, bevinden ze zich de hersenvliezen waartussen hersenvloeistof stroomt. Deze hersenvloeistof beweegt zich in ritmische pulseringen die ook de vliezen ritmisch doen bewegen. Het cranio sacrale ritme wordt algemeen beschouwd als de ademhaling van het zenuwstelsel. Het is onze levensenergie. Deze pulsaties worden door de wervelkolom gestuurd en via de zenuwbanen worden deze impulsen naar de rest van het lichaam geleid. Het ritme wordt via de fascia ( de geheugenbank van onze geschiedenis )  aan het hele lichaam doorgegeven.

Het cranio-sacrale systeem ( schedelbeenderen, wervelkolom, vliezen, hersenvochten, bindweefsel, hypofyse en epifyse ) werkt samen met het andere fysiologische systemen ( ademhaling, hart en bloedvaten, zenuwstelsel ) en beïnvloed zo iedere cel van het lichaam. Harmonische pulsaties zijn dus een weerspiegeling van de vitaliteit en balans van lichaam en geest.


Bij verwondingen, trauma’s, emotionele en psychische verstoringen wordt het natuurlijke ritme van deze  pulsatie verstoord en leidt tot een breed scala aan symptomen, zoals orgaanproblemen, hoofdpijn, rugpijn, schouderpijn of andere pijnklachten, bewegings- en coördinatieproblemen, hormonale problemen, slapenloosheid, stress, diverse klachten bij kinderen etc.